Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu

Patronul spiritual al  Colegiului Ecologic

ALEXANDRU IONESCU (n. 24 iunie 1932) – remarcabil biolog român contemporan (specialist recunoscut pe plan international in algologie si fiziologia plantelor, ecologie si protectia mediului), cercetator stiintific principal, profesor universitar, doctor in biologie.

Alexandru Ionescu s-a nascut in Oltenita, intr-o familie cu trei copii, ca fiu al lui Ion Ionescu, comerciant, ardelean originar din zona Rasinari si al Ecaterinei Ionescu din satul Stancea, comuna Spantov.

Dupa absolvirea Facultatii de Biologie a Universitatii Bucuresti a carei licenta a obtinut-o, ca premiant, in 1961, a fost, pe rand, profesor in invatamantul mediu, cercetator stiintific principal la Institutul de Biologie al Academiei Române din Bucuresti si la ICCPT Fundulea. In 1990 revine ca sef de laborator la Institutul de Biologie si este profesor universitar la Universitatea Ecologica din Bucuresti (1990-2002), unul dintre fondatorii acestei institutii. In anul scolar 1994/1995 a fost profesor invitat la Universitatea din Rennes (Franta) si la Universitatea de Stiinte Agronomice din Geambloux (Belgia), institutii la facultatile carora a sustinut cursuri si prelegeri de fiziologia plantelor si ecologie.

Este primul doctor în biologie din promotia sa, titlu academic acordat de Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti, in anul 1967, pentru teza „Fiziologia porumbului dublu irigat”.

Singur sau in colaborare, profesorul dr. Alexandru Ionescu este autorul a peste 60 de volume publicate, dintre care amintim: „Lumea algelor” (1972), „Efectele biologice ale poluarii mediului” (1973), „Tratat de algologie” (vol. I-IV; 1976, 1977, 1979, 1981), „Probleme ale agriculturii contemporane”, 1977 (publicat si la Budapesta in limba maghiara-1980), „Algele – Proteinele viitorului” (1980), „Agricultura ecologica” (1982), „Fenomene de poluare in agricultura si masuri antipoluante” (publicat si la Varsovia in limba poloneza), „Protectia mediului. Ecologie si societate” (2000), „Insemnari in verde-gri” (2007), „Ciudatele fantezii ale lui Joe Babuinul” (2008), „Traim printre ticalosi”(2009). A publicat, de asemenea, cursuri universitare, sute de articole, recenzii, referate si studii in reviste de specialitate autohtone si din alte 14 tari.

Devine membru al Academiei de Stiinte din Illinois-USA (1980), al Academiei de Stiinte din New York (1990) si al Academiei Nationale de Stiinte Ecologice din Republica Moldova (2003) si este ales in colegiile de redactie ale revistelor Academiei „Revue Roumaine de Biologie” si „Studii si Cercetari de biologie”.

Pentru contributii aduse in volumele „Efectele biologice ale poluarii mediului”(1975) si „Tratat de algologie” (1981) este laureat al Premiului „Emanoil C. Teodorescu” al Academiei Romane in doua randuri.

Datorita dinamismului si eruditiei sale devine unul din animatorii vietii stiintifice romanesti din deceniile VIII – IX ale secolului XX, organizand un sir de simpozioane pe teme de ecologie si protectia mediului. Printre colaboratorii intalniti in cartile sale amintim pe academicienii Stefan Peterfi, Mihai Bacescu, Stefan Milcu, Radu Codreanu, Eugen Macovschi, Remus Radulet, Niculae Cajal, Irimie Staicu, David Davidescu, pe profesorii Victor Sahleanu, Romulus Vulcanescu, Ernest Bovay (Elvetia), G.H. Milaire (Franta) si Marius Pavan (ministrul mediului din Italia), pe oameni de cultura si arta ca: Ana Blandiana, Ilinca Tomoroveanu, Mircea Diaconu, Iurie Darie.

Paralel cu prodigioasa activitate stiintifica si didactica, Alexandru Ionescu s-a dedicat intens si carierei politice: membru CPUN si vicepresedinte al Comisiei de Stiinta al acestui Parlament sui-generis din 1990, primvicepresedinte al Miscarii Ecologiste din Romania si presedinte (din iulie 1990) al Federatiei Ecologiste din Romania, partid primit (in 1999) in Gruparea Verzilor Europeni de la Bruxelles; deputat din partea FER-CDR in Parlamentul Romaniei, secretarul Comisiei de Invatamant, Cercetare, Tineret si Sport (1996-2000), presedintele Comisiei Camerei Deputatilor pentru UNESCO; seful Departamentului de Ecologie si vicepresedinte al Actiunii Populare, presedinte de onoare al Partidului Verde si al Partidului Ecologist Roman.

Infiinteaza, impreuna cu profesorii Dolphi Drimer si Niculae Barabaa (Bacau), Organizatia Neguvernamentala „Ecomondia”, dedicata educatiei si protectiei mediului.

Comentariile nu sunt permise.